top of page
ForestHickingDrone06.jpg

Οδηγίες για μια ασφαλή πεζοπορία

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να έρθεις σε επαφή με την φύση από τα μονοπάτια των Κραβάρων. Καθημερινά διοργανώνουμε πεζοπορίες, μέτριας και μικρής δυσκολίας. Προτρέπουμε όλους τους συμμετέχοντες να συμβουλετούν τις παρακάτω οδηγίες, ώστε να έχουν μια ξέγνοιαστη και ευχάριστη εμπειρία στο δάσος. 

Τι πρέπει να έχετε μαζί σας:

Παπούτσια πεζοπορίας κατά προτίμηση μποτάκια ελαφρά ή αθλητικά με καλή αντιολισθητική-τρακτερωτή σόλα. Εάν είναι καινούργια, περπατήστε τα λίγες μέρες πριν τα φορέσετε στο βουνό.

HickingShoes.png
HickingBottle.png

Ένα παγούρι με νερό. Προσπαθήστε να αποφεύγετε τα μπουκαλάκια μιας χρήσης.

HickingBackpack.png

Σακίδιο πλάτης για να έχετε όλα τα πράγματα σας μέσα, ειδικά αν έχετε μαζί σας παιδιά.

Το χειμώνα ντυθείτε με τρεις στρώσεις ελαφρών ρούχων. Ο συνδυασμός  μπλούζα, φούτερ με κουκούλα και μπουφάν με κουκούλα, είναι ιδανικός για να μπορείτε να ελέγχετε την θερμοκρασία του σώματός σας και να μην ιδρώνετε. Μέσα στο δάσος η θερμοκρασία είναι υψηλότερη από ότι έξω στον δρόμο, όμως τα ανήλια μέρη του βουνού και τα ρέματα είναι πάντα πιο κρύα. Συνεπώς μέσα σε μία διαδρομή που θα συναντήσετε πολλές και απότομες εναλλαγές θερμοκρασίας, είναι σημαντικό να μπορείτε να βγάζετε και να βάζετε ρούχα με ευκολία.

HickingSnowFlake.png

Ένα μικρό σνάκ για τις πεζοπορίες που διαρκούν περισσότερο από μία ώρα. Είτε είναι ένα μήλο ή μία μπάρα δημητριακών είναι η ενέργεια που θα χρειαστείτε. Αποφύγετε σνακ με φτωχή διατροφική αξία γιατί μπορεί να σας ρίξουν την ενέργεια σας αντί να την ανεβάσουν.

HickingApple.png
HickingSummer.png

Το καλοκαίρι ντυθείτε με ένα απλό t-shirt. Τα μεγαλύτερα μέρη των μονοπατιών μας είναι υπό σκιά αλλά καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας και ένα αντηλιακό.

Μερικές οδηγίες ακόμη

 • Δεν ξεχνάμε ότι μέσα στο δάσος είμαστε φιλοξενούμενοι της φύσης και σεβόμαστε τόσο δάσος όσο και τα ζώα. Αυτό σημαίνει ότι μικρά ζωάκια που θα συναντήσουμε δεν τα πειράζουμε και παροτρύνουμε και τα μικρά παιδιά να κάνουν το ίδιο. Επίσης ότι παίρνουμε μαζί μας, το επιστρέφουμε πίσω. Δεν αφήνουμε ίχνη παρά μόνο τις πατημασιές μας.
   

 • Δεν απομακρυνόμαστε από το μονοπάτι και από την ομάδα.
   

 • Φαρμακείο έχει πάντα μαζί του ο οδηγός.
   

 • Στα δύσκολά σημεία πρέπει να βοηθάτε τους επόμενους από εσάς.
   

 • Οι πεζοπορίες είναι ιδανικές για παιδιά άνω των 6. Αυτό δεν σημαίνει ότι μικρότερα παιδιά δεν μπορούν να έρθουν. Πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι αν το παιδί σας αρχίσει να δυσανασχετεί, αντενδείκνυται αυστηρά να το κουβαλήσετε στην αγκαλιά σας, διότι η πεζοπορία γίνεται επικίνδυνη και για τον γονιό αλλά και για το παιδί.
   

 • Τα μπατόν πεζοπορίας είναι χρήσιμα ειδικά για όσους θέλουν να προστατέψουν τα γόνατα τους από την καταπόνηση. Καλό είναι να έχετε δύο, ένα για κάθε χέρι, γιατί η παρατεταμένη χρήση ενός μπατόν δημιουργεί προβλήματα στην πλάτη. Τα μπατόν του σκι είναι πιο βαριά και δεν μαζεύονται γι αυτο και δεν τα συστήνουμε.

FirForestBG3.png

Μερικά από τα μονοπάτια μας

ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΩΝ ΕΛΑΦΙΩΝ

5 χλμ           βαθμός δυσκολίας: 1/5

Το δασικό μονοπάτι των Ελαφιών είναι το πιο μαγικό απ’ολα τα μονοπάτια μας. Ιδανικό για οικογένειες, το μονοπάτι έχει την ιδανική κλίση για να σε πάει στην κορυφή όλης της διαδρομής στα 1400 μ. Το μονοπάτι το χρησιμοποιούσαν τα παλιά τα χρόνια για να έχουν πρόσβαση στα χωράφια τους οι χωρικοί αλλά τώρα είναι κατάφυτο με έλατα.

Εντυπωσιακά είναι και τα μικροκλίματα που βρίσκει κανείς στην διαδρομή και τις εναλλαγές στα τοπία. Εκτός από ατελείωτα μανιτάρια που υπάρχουν σε αφθονία τον Νοέμβριο, εντυπωσιακά είναι τα δάση με γιγαντιαίες φτέρες που εμφανίζονται το καλοκαίρι καθώς και τα σκοτεινά άγρια δάση που συναντά κανείς στην κορυφή.

PathLogoDeers.png

Ο ΓΥΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΡΤΑΣ

7,5 χλμ           βαθμός δυσκολίας: 2/5

Συνδυάζει 2 πανέμορφα μονοπάτια, την ξανθιά αλεπού και το πιο παιχνιδιάρικο μονοπάτι μας την Μουχρίτσα. Με απίστευτες εναλλαγές στο τοπίο και πολλά υψομετρικά κάνουμε τον γύρο της βουνοκορφής της Σύρτας που είναι το βουνό στο οποίο βρίσκεται και η Άνω Χώρα.

PathLogoTsourna.png

ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΤΣΟΥΡΝΑΣ

1,8 χλμ           βαθμός δυσκολίας: 3/5

Οδηγεί σε έναν καταπληκτικό καταρράκτη μέσα από ένα πυκνό δάσος, που τους χειμερινούς μήνες είναι εντυπωσιακός ο όγκος του νερού του και το καλοκαίρι όπως λέγανε οι παλιοι "τσουρνάει" το νερό. Αυτή η πεζοπορία δεν ενδείκνυται για μικρά παιδιά.

PathLogoSyrta.png
bottom of page