Crystal Guesthouse... η αρχή
Η Ιστορία του Crystal Mountain ξεκινάει πολύ πίσω, κάπου στην αρχή της δεκαετίας του 80. Ο Γιώργος Παπαιωαννίδης, γυρνώντας από την Αμερική όπου είχε μεταναστεύσει, είδε το χωριό που τόσο πολύ αγαπούσε, σιγά σιγά να σβήνει. Σε μια προσπάθεια να αναδείξει την Άνω Χώρα έκανε διάφορες δωρεές, όπως η πεζοδρόμηση του κεντρικού καλντεριμιού, το ηρώο στην κεντρική πλατεία και αγορά ασθενοφόρου για το κέντρο υγείας. Το χωριό όμως συνέχιζε την πορεία εγκατάλειψης που είχε πάρει καθώς οι παλιές γενιές έφευγαν και τα σπίτια ερήμωναν. Και κάπου εκεί προς τα τέλη της δεκαετίας του 80, προτάθηκε η ιδέα να χτιστεί ένας ξενώνας ώστε να μπορέσει η περιοχή να αναδειχθεί ως τουριστικός προορισμός. Συγκεκριμένα το ζήτησε ο ίδιος ο μπάρμπα Γιώργος σαν χάρη από τα παιδιά του, Νίκο και Πωλ Παπαϊωαννίδη, που είχαν ήδη δημιουργήσει ένα ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας.
Ο τότε δήμαρχος της Άνω Χώρας, ο Βασίλης Σούζας, ενθουσιάστηκε τόσο πολύ με την ιδέα που αμέσως κινητοποίησε όλο το χωριό για να βρεθεί όχι μόνο το οικόπεδο που θα χτιζόταν το ξενοδοχείο, αλλά και να δημιουργηθούν κατάλληλες υποδομές για ένα τέτοιο εγχείρημα. Τα προβλήματα που έπρεπε πρώτα να επιλυθούν ήταν πολλά: άσφαλτος προκειμένου να μεταφερθούν τα οικοδομικά υλικά στην Άνω Χώρα δεν υπήρχε, κολώνες ηλεκτροδότησης δεν κάλυπταν την τοποθεσία χτίσης, και το νερό από τις πηγές του χωριού δεν επαρκούσε τόσο για την κατασκευή, όσο και για τους τόσους πολλούς εργάτες που ξαφνικά θα μετακόμιζαν στο χωριό.
Σταδιακά τα προβλήματα λύθηκαν και το όραμα άρχισε να υλοποιείται! Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε τη δημιουργία δέκα μόνο δωματίων και ένα σαλόνι. Στην πορεία όμως, τα δύο αδέλφια συνειδητοποίησαν ότι στην ερημική πλέον Άνω Χώρα, οι πιθανοί επισκέπτες δεν θα είχαν που να φάνε. Έτσι αποφάσισαν να προσθέσουν ένα εστιατόριο και μία κουζίνα. Το όλο εγχείρημα άρχισε να παίρνει γιγαντιαίες διαστάσεις για την εποχή, αφού στη συνέχεια αποφασίστηκε τα δέκα δωμάτια να γίνουν 40. Kαι μια ζεστή μέρα το καλοκαίρι του 1991, ο Πώλ Παπαιωαννίδης αποφάσισε ότι χρειάζεται και μία πισίνα και έκατσε με τις μπουλντόζες ένα βράδυ και την έσκαψε. Ο δε Νίκος Παπαιωαννίδης καθώς έβρεχε τις πλάκες τσιμέντου στο δεύτερο όροφο και έβλεπε πόση ωραία θέα είχε η τοποθεσία αυτή αποφάσισε να χτίσει και άλλον έναν όροφο και τα δωμάτια να αυξηθούν στα 60!
Κάπως έτσι χτίστηκε ένα ξενοδοχείο σε ένα σχεδόν εγκαταλελειμένο χωριό και μια περιοχή που κανείς δεν ήξερε. Το Crystal Guesthouse, όπως ονομάστηκε αρχικά άνοιξε τις πόρτες του το Πάσχα του 1992 και οι ντόπιοι από όλα τα χωριά το αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή. Όπως μερικοί διηγούνταν τις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας "Ο κόσμος ξεχείλιζε από τα μπαλκόνια και δεν είχαν που να κάτσουν!" Σύντομα η φήμη του εξαπλώθηκε παντού στον ελλαδικό χώρο, σε μια εποχή με ελάχιστα ορεινά καταλύματα τέτοιου βεληνεκούς. Ο κόσμος το αποκαλούσε 'Crystal Palace" ή το "ξενοδοχείο με την πισίνα". Κανείς δεν ήξερε πως να περιγράψει την τοποθεσία, όπως και κανείς δεν ήξερε που βρίσκονταν τα Κράββαρα. Στα πρώτα διαφημιστικά φυλλάδια αναγράφηκε για πρώτη φορά ο όρος "Ορεινή Ναυπακτία" παρόλο που η Ναύπακτος δεν είχε καμιά σχέση με τον Δήμο Αποδοτίας όπου άνηκε το χωριό.
Τα χρόνια περνούσαν και η σκυτάλη πέρασε στην επόμενη γενιά, στα εγγόνια του μπάρμπα Γιώργου. Το 2002 πραγματοποιήθηκε μία μικρή επέκταση όπου το ξενοδοχείο απόκτησε συνεδριακό χώρο και πήρε την τελική μορφή που έχει μέχρι σήμερα. Το χωριό ανανεωμένο πλέον, διαθέτει και άλλους ξενώνες, ταβέρνες, καφενεία και μπαράκια. Δημιουργήθηκε λαογραφικό μουσείο, και αναπλάθηκε ο 300 ετών νερόμυλος. Σήμερα το ξενοδοχείο έχει μετανομαστεί Crystal Mountain και σε συνεργασία με τον ξενώνα Πέτρινα δημιούργησε το Kravara Park, ένα πεζοπορικό και ποδηλατικό Πάρκο που απλώνεται σε μια έκταση 20,000 στρεμμάτων και διαθέτει πάνω από 100χλμ διαδρομών. Και κάπως έτσι η Ορεινή Ναυπακτία καθιερώθηκε σε έναν από τους πολύ σπουδαίους ελληνικούς ορεινούς προορισμούς με φανατικούς επισκέπτες όλο το χρόνο!
Καθόλη την διάρκεια του χρόνου το Crystal Mountain Hotel διοργανώνει πεζοπορίες μέσα στα κατάφυτα από έλατα δάση, εκδρομές για μπάνιο το καλοκαίρι σε καταρράκτες, ξεναγήσεις στο λαογραφικό μουσείο και στο νερόμυλο. Τα θεματικά σαββατοκύριακα με εκδηλώσεις όπως τα καστανομαζέματα και τα μανιταρομαζέματα, οι συναυλίες jazz μεσα στο καστανόδασος, τα Detox weekends και οι εβδομάδες γυμναστικής και trekking, προσελκύουν επισκέπτες από όλη την Ελλάδα! Οι δραστηριότητες που οργανώνονται είναι ατελείωτες και όλες με επίκεντρο την φύση και τα βουνά. Ενώ η πιο μεγάλη έμφαση δίνεται στο παιχνίδι των μικρών επισκεπτών του ξενοδοχείου, με συνεχείς δραστηριότητες που εξιτάρουν τη φαντασία τους! Ο στόχος του Crystal Mountain πλέον δεν είναι να παρέχει απλά μία διαμονή στον επσκέπτη αλλά να δημιουργήσει μία αξέχαστη εμπειρία!
Και για όσους αναρωτιούνται από που προέρχεται το ξενικό όνομα του ξενοδοχείου... όταν ο μπάρμπα Γιώργος ήταν στην Αμερική τα εστιατόρια που είχε τα ονόμαζε "Crystal". Πριν φύγει από την ζωή πρόλαβε και είδε το ξενοδοχείο ολοκληρωμένο και σε λειτουργία καθώς και το χωριό να έχει τα δύο πρώτα καφενεία του και τις δύο πρώτες ταβέρνες!