Crystal Mountain ... η αρχή

Η Ιστορία του Crystal Mountain ξεκινάει πολύ πίσω κάπου στην αρχή της δεκαετίας του '80. Ο Γιώργος Παπαιωαννίδη γυρνώντας από την Αμερική όπου είχε μεταναστεύει είδε το χωριό που τόσο πολύ το αγαπούσε να σβήνει σιγά σιγά. Σε μια προσπάθεια να αναδείξει την Άνω Χώρα έκανε διάφορες δωρεές όπως η πεζοδρόμηση του κεντρικού καλτεριμιού, το ηρώο στην κεντρική πλατεία και αγορά ασθενοφόρου για το κέντρο υγείας. Το χωριό όμως συνέχιζε την πορεία εγκατάλειψης που είχε πάρει καθώς οι παλιές γενιές έφευγαν και τα σπίτια ερήμωναν. Κάπου εκεί προς τα τέλη της δεκαετίας του '80 τέθηκε το ερώτημα για να χτιστεί ένας ξενώνας μήπως και μπορέσει η περιοχή να αναδειχθεί ως τουριστικός προορισμός. Μιας και οι δύο γιοι του, ο Νίκος και ο Πωλ Παπαιωαννίδης είχανε ήδη χτίσει ένα ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας, το ζήτησε σαν χάρη από τα παιδιά του για να σωθεί η Άνω Χώρα.

Ο τότε δήμαρχος της Άνω Χώρας, ο Βασίλης Σούζας, ενθουσιάστηκε τόσο πολύ με την ιδέα που αμέσως κινητοποίησε όλο το χωριό για να βρεθεί όχι μόνο το οικόπεδο που θα χτιζόταν το ξενοδοχείο, αλλά και να δημιουργηθεί υποδομή για ένα τέτοιο εγχείρημα. Δρόμος για φορτηγά να μεταφέρουν οικοδομικά υλικά ως την Άνω Χώρα δεν υπήρχε, οι κολώνες για το ηλεκτρικό ρεύμα δεν έφταναν μέχρι εκεί, και τέλος το νερό στις πηγές του χωριού δεν έφτανε για μία τέτοια κατασκευή και με τόσους πολλούς εργάτες να μετακομίζουν ξαφνικά στο χωριό. Το πρόβλημα του νερού θα έπρεπε να λυθεί και για το μέλλον για όλους αυτούς του επισκέπτες που όλοι έλπιζαν ότι θα ερχόντουσαν.

Σιγά σιγά τα προβλήματα λύθηκαν και το ξενοδοχείο άρχισε να παίρνει μορφή. Τα αρχικά σχέδια ήτανε για μόνο δέκα δωμάτια και ένα σαλόνι. Στην πορεία όμως, τα δύο αδέλφια συνειδητοποίησαν ότι δεν θα είχαν που να φάει ο κόσμος γιατί πλέον η Άνω Χώρα καθώς και τα γύρω χωριά είχαν πλέον ερημώσει. Έτσι αποφάσισαν να προσθέσουν και ένα εστιατόριο και μία κουζίνα. Το όλο εγχείρημα άρχισε να παίρνει γιγαντιαίες διαστάσεις για εκείνα τα χρόνια όταν αποφάσισαν ότι τα δέκα δωμάτια δεν ήταν αρκετά και αποφαίσανε να τα αυξήσουν στα 40. Μία ζεστή μέρα το καλοκαίρι του 1991 ο Πώλ Παπαιωαννίδης αποφάσισε ότι χρειάζεται και μία πισίνα και έκατσε με τις μπουλντόζες ένα βράδυ και την έσκαψε. Ο δε Νίκος Παπαιωαννίδης καθώς έβρεχε τις πλάκες τσιμέντου στο δεύτερο όροφο και έβλεπε πόση ωραία θέα είχε η τοποθεσία αυτή αποφάσισε να χτίζει και άλλο ένα όροφο και τα δωμάτια να αυξηθούν στα 60!

Κάπως έτσι χτίστηκε ένα ξενοδοχείο σε ένα έρημο χωριό σε μια περιοχή που κανείς δεν ήξερε. Το Crystal Guesthouse, όπως ονομάστηκε αρχικά άνοιξε τις πόρτες του το Πάσχα του 1992 και οι ντόπιοι από όλα τα χωριά το αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή. Όπως μερικοί διηγόντουσαν της πρώτες εβδομάδες λειτουργίας "Ο κόσμος ξεχείλιζε από τα μπαλκόνια και δεν είχαν που να κάτσουν!"  Σύντομα άρχισε να μαθεύεται παντού μιας και τότε υπήρχαν ελάχιστοι ορεινή προορισμοί με ξενοδοχεία. Ο κόσμος το αποκαλούσε 'Crystal Palace" ή το "ξενοδοχείο με την πισίνα". Κανείς δεν ήξερε πως να περιγράψει την τοποθεσία. Κανείς δεν ήξερε που βρισκόντουσαν τα Κράββαρα. Στα πρώτα διαφημιστικά φυλλάδια αναγράφτηκε για πρώτη φορά ο όρος "Ορεινή Ναυπακτία"  παρόλο που η Ναύπακτος δεν είχε καμιά σχέση με τον Δήμο Αποδοτίας όπου άνηκε το χωριό.

Τα χρόνια περνούσαν και η σκυτάλη πέρασε στην επόμενη γενιά, στα εγγόνια του μπάρμπα Γιώργου. Το 2002 πραγματοποιήθηκε μία μικρή επέκταση όπου το ξενοδοχείο απόκτησε συνεδριακό χώρο και πήρε την τελική του μορφή που έχει μέχρι και σήμερα. Το χωριό πήρε τα πάνω του και απόκτησε και άλλους ξενώνες. Ανοίξανε ταβέρνες, καφενεία και μπαράκια, δημιουργήθηκε λαογραφικό μουσείο, και αναπλάστηκε ο 300 ετών νερόμυλος. Πλέον έχει γίνει ένας από τους πιο σημαντικότερους ορεινούς τουριστικούς προορισμούς. Το ξενοδοχείο μετονομάστηκε σε Crystal Mountain και πλέον σε συνεργασία με τον ξενώνα Πέτρινα δημιούργησανε  το Kravara Park, ένα πεζοπορικό και ποδηλατικό Πάρκο που απλώνεται σε μια έκταση 20,000 στρεμμάτων και διαθέτει πάνω από 100χλμ διαδρομών.

 

Σε όλη την διάρκεια του χρόνου το Crystal Mountain οργανώνεi πεζοπορίες μέσα στα κατάφυτα από έλατα δάση, εκδρομές για μπάνιο το καλοκαίρι σε καταρράκτες, ξεναγήσεις στο λαογραφικό μουσείο και στο νερόμυλο, παιδαγωγικά προγράμματα για τα παιδιά, καστανομαζέματα, μανιταρομαζέματα, συναυλίες jazz μεσα στο καστανόδασος, γυμναστική και trekking στα βουνά και πολλά άλλα. Οι δραστηριότητες που οργανώνονται είναι ατελείωτες και όλες με επίκεντρο την φύση και τα βουνά. Ο στόχος του Crystal Mountain πλέον δεν είναι να παρέχει απλά μία διαμονή στον επσκέπτη αλλά να δημιουργήσει μία αξέχαστη εμπειρία!

 

- - -

 

Και για όσους αναρωτιούνται από που προέρχεται το ξενικό όνομα του ξενοδοχείου... όταν ο μπάρμπα Γιώργος ήταν στην Αμερική τα εστιατόρια που είχε τα ονόμαζε "Crystal". Πριν φύγει από την ζωή πρόλαβε και είδε το ξενοδοχείο ολοκληρωμένο και σε λειτουργία καθώς και το χωριό να έχει τα δύο πρώτα καφενεία του και τις δύο πρώτες ταβέρνες!

  • Facebook | Crystal Mountain Hotel
  • Instagram | Crystal Mountain Hotel
  • TripAdvisor | Crystal Mountain Hotel
  • Twitter | Crystal Mountain Hotel
  • Vimeo | Crystal Mountain Hotel
  • You Tube | Crystal Mountain Hotel
ΓΙΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ, ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
26340 41555

Το Crystal Mountain Hotel βρίσκεται στο γραφικό χωριό της Άνω Χώρας στη Ορεινή Ναυπακτία, σε υψόμετρο 1.100 μ. και 52χλμ. από τη Ναύπακτο

Άνω Χώρα, Αιτωλοακαρνανία, 300 23

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

INSTAGRAM

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

© 2019 by Crystal Mountain Hotel