top of page
IMG_0842.JPG

Τα Κράββαρα

FirForestBG3.png

Εκεί που δύει η οροσειρά της Πίνδου, τοποθεσία παλαιότερα γνωστή και ως Κράββαρα, ανατέλει η Ορεινή Ναυπακτία, μία από τις ορεινότερες περιοχές της Ελλάδας. Κομμάτι της ανατολικής Αιτωλοακαρνανίας, η Ορεινή Ναυπακτία, χαρακτηρίζεται από πυκνόφυτα ελατόδαση και επιβλητικές βουνοκορφές.

 

Εκεί δεσπόζει και η Άνω Χώρα, το άλλοτε κεφαλοχώρι της περιοχής​, που σήμερα μοιάζει περισσότερο με ένα ήσυχο γραφικό χωριουδάκι, πνιγμένο στην άγρια φύση.

Το Crystal Mountain Hotel βρίσκεται σε απόσταση 500 μέτρων από την Άνω Χώρα, σε υψόμετρο 1.100 μέτρων. Απέχει 52 χλμ. από τη Ναύπακτο την πλησιέστερη πόλη και 273 χλμ. από την Αθήνα.

 

Ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος και οι πινακίδες που σας καθοδηγούν προς την Άνω Χώρα την καθιστούν εύκολα προσβάσιμη. Κατά τους χειμερινούς μήνες, παρατηρείται έντονη χιονόπτωση και τα εκχιονιστικά μηχανήματα φροντίζουν ώστε ο δρόμος να παραμένει συνεχώς προσβάσιμος. Παρόλα αυτα η χρήση αντιολισθητικών συνίσταται.

από Αθήνα

 • Παίρνετε την Αττική Οδό ή την Εθνική Αθηνών-Λαμίας με κατεύθυνση προς Κόρινθο.​

 • Συνεχίζετε με κατεύθυνση προς Πάτρα, περνώντας το Ξυλόκαστρο, το Διακοφτό και το Αίγιο.

 • Στο 205ο χιλιόμετρο πριν φτάσετε στην Πάτρα, στρίβετε δεξιά στην έξοδο προς «ΙΩΑΝΝΙΝΑ» μέσω της Γέφυρας Χαριλάου Τρικούπη (Ρίου - Αντιρρίου) ή, αν επιλέξετε να περάσετε απέναντι με το ferry boat, προς «Ρίο - Πορθμείο».

 • Αμέσως μόλις βγείτε από τη γέφυρα, στρίβετε δεξιά με κατεύθυνση προς «Ναύπακτο».

από Θεσσαλονίκη​

 • Παίρνετε την Εγνατία  Οδό με κατεύθυνση προς Κοζάνη και Βέροια.​

 • Συνεχίζετε για 219 χλμ και βγαίνετε στην έξοδο με κατεύθυνση προς 'Αρτα μέσω Ιονίας οδού.

 • Ακολουθείτε την Ιόνια οδό για 196 χλμ. και βγαίνετε στην έξοδο προς την Ναύπακτο (λίγο πριν την γέφυρα του Χαρίλαου Τρικούπη (Ρίου - Αντιρρίου).

από Ναύπακτο​

 • Στη Ναύπακτο μπορείτε να επιλέξετε είτε να πάρετε τον περιφερειακό Ναυπάκτου ή να περάσετε μέσα από την πόλη. Όποια διαδρομή και αν ακολουθήσετε έχετε το νου σας στις πινακίδες προς «Ορεινή Ναυπακία» ή «Άνω Χώρα». 
  Σημειώστε πως στη Ναύπακτο θα συναντήσετε το τελευταίο βενζινάδικο της διαδρομής, οπότε θα ήταν χρήσιμο να γεμίσετε το ντεπόζιτο του αυτοκινήτου σας. Στα χωριά μας δεν θα βρείτε φαρμακεία και περίπτερα και καλό θα ήταν να μεριμνήσετε πριν φύγετε από την Ναύπακτο.

 • Στην πορεία συναντάτε την Κάτω Δάφνη και τα Γρηγορίτικα.

 • Περνάτε έξω από το Ευπάλιο και στην πορεία περνάτε τα μικρά χωριά Δροσσάτο και Φιλοθέη.

 • Αρκετά αργότερα θα συναντήσετε και τη Λιμνίτσα, το πρώτο μεγάλο χωριό της Ορεινής Ναυπακτίας.

 • Αφού περάσετε και τη Λιμνίτσα φτάνετε στη δεύτερη διασταύρωση όπου έχετε δύο επιλογές: είτε να πάρετε τον παλιό δρόμο που οδηγεί μέσα από τα χωριά Τερψιθέα και Ελατού είτε να στρίψετε αριστερά παίρνοντας τον καινούριο δρόμο, ο οποίος είναι μικρότερος κατά 6 χιλιόμετρα και έχει πολύ λιγότερες στροφές.
  Σημειώστε, επίσης, ότι το χειμώνα ο παλιός δρόμος καθαρίζεται συχνότερα από τα εκχιονιστικά μηχανήματα της Δημαρχίας, αφού διασχίζει κατοικημένες περιοχές.

 • Βρίσκετε το Crystal Mountain Hotel στα δεξιά σας όπως μπαίνετε στο χωριό μας, την «Άνω Χώρα».

CMH_Direction.png
1200px-Google_Maps_Logo_2020.svg.webp

οδηγίες για τον δρόμο

συστήνουμε​

​Την άνοιξη... η φύση φοράει τα γιορτινά της! Εσείς φορέστε άνετα παπούτσια για να απολαύσετε μεγάλους μαγευτικούς περιπάτους στο δάσος με έλατα και καστανιές αλλά και το χωριό μας, την Άνω Χώρα. Κρατήστε την ομπρέλα ή το αδιάβροχό σας στην τσάντα για να σας βρουν οι απρόσκλητες ανοιξιάτικες μπόρες προετοιμασμένους!

Το φθινόπωρο... αγαπά τα πρωτοβρόχια κι εσείς αγαπήστε την ομπρέλα ή το αδιάβροχό σας. Το φυλλοβόλλημα των δέντρων δημιουργεί ρομαντικά σκηνικά βγαλμένα, θαρρεί κανείς, απο παιδικές κόλλες αλληλογραφίας. Μην αφήσετε πίσω τη φωτογραφική σας μηχανή.

Το καλοκαίρι... η πισίνα του ξενοχοδοχείου μας με το πηγήσιο νερό προσφέρεται για βουτιές και χαλάρωση! Ο ήλιος είναι δυνατός στο υψόμετρο που βρισκόμαστε οπότε καλό θα ήταν να εφοδιαστείτε με αντηλιακό. Μη ξεχάσετε μαγιώ & πετσέτα, κι εμείς θα φροντίσουμε για τα υπόλοιπα. Όσο για το βραδάκι μία ελαφριά ζακέτα είναι πάντα ευπρόσδεκτη.

Το χειμώνα... απολαύστε το μαγευτικό και περιπετειώδες χιονισμένο τοπίο ντυμένοι ζεστά και εξοπλισμένοι με γάντια, κασκόλ και σκουφιά. Αν και τα εκχιονιστικά μηχανήματα της Δημαρχίας, φροντίζουν ο δρόμος να παρεμένει ανοιχτός, οι αντιολισθητικές αλυσίδες κρίνονται απαραίτητες.

bottom of page